E-Ticaret SEO Nasıl Yapılır? ile ilgili yazımızın e-ticaret SEO ile ilgilenen herkese faydalı olması dileği ile başlıyorum. Özellikle dev şirketlerin en başta olduğu alan olan internetten satış yani e-ticaret SEO sektörü çalışanlarını gerçekten çok zorlamaktadır. Hemen e-ticaret siteleri için SEO nasıl yapılır konumuza geçelim
İngilizce’de bir tabir vardır. “First things first” yani ilk önce en önemli olan şey ile başlamalıyız. Birde “Last but not least” diye bir söz vardır. Yani son fakat önemsiz değil. Bu şekilde ilk önce ilk yapmamız gerekenlerden başlayıp, en son yapmamız gerekenleri dahi asla atlamamalıyız. Unutulmamalıdır ki furbol 90 dakikadır. Oyunu kuralına göre oynamamız için sondüdüğe kadar galibiyet duygusu yaşamamalıyız.
E-Ticaret SEO Nasıl Yapılır (Adım Adım Maddeler)
E-Ticaret SEO Nasıl Yapılır (Adım Adım Maddeler)
- Siteniz yeterince hızlı mı? Mutlaka web sitenizin hız değerlerini Google Page Speed Insights aracında kontrol etmelisiniz.
Peki e-ticaret sitenizi nasıl hızlandırırsınız. WordPress gibi bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız, ücretsiz bir seçenek olarak ilk zamanlarda kullanabileceğiniz Nitro Pack hızınızı dakikalar içinde 100 yapmaktadır. Bunun ile beraber, söylediğimiz gibi bu araç uzun vadede kullanım için ücretlidir.
WordPress siteler için diğer bir araç ise WP-Rocket eklentisidir. Buda Türkiye şartlarında sahip olmak çok pahalıya mal olacaktır. Bu aracı minimal bir ücrete (yıllık 30 ₺) gibi kullanmak istiyorsanız bu konuda iletişim sayfamızdaki bilgilerimizden bize ulaşıp danışmanlık alabilirsiniz. Biz sizlere toplu lisans satın alan yerlerden site bazlı kurulumunuza yardımcı olmak isteriz.
WordPress vb. gibi içerik yönetim sistemi kullanmıyorsanız, belki bir e-ticaret servis sağlayıcı kullanıyor olabilirsiniz. (Ticimax, ideasoft vb.) Bu tür yazılımlarda resim boyutlarınızın her birinin 200 kilobayte’ı aşmamasına dikkat etmelisiniz. Toplu resim küçültmek için Adobe Photoshop kullanabilirsiniz.
Bu Youtube videosuna bir bakmak isteyebilirsiniz.
- Web siteniz SSL sertifikasına sahip mi? Bir web sitesi için SSL sertifikasına sahip olmak ya ücretsizdir yada sitenizin gereksinimi oranınca çok az bir ücreti bulunmaktadır. Ücretsiz olarak hemen her website panelinin sunduğu Let’s Enscript SSL sertifikası harika bir çözümdür. Bizde web sitemizde Let’s Enscript sertifikası kullanmaktayız.
- Web sitenizin menülerinde kullanıcılarınız rahatlıkla aradıklarını bulabiliyor mu? Bir web sitesinin menülerinde insanlar aradıklarını en fazla 3 adımda bulabilmeliler. Örneğin; Menü kategori ismi: Erkek giysileri olsun -> Erkek çocuk giysileri 2. açılır alt menü, Spor erkek çocuk giysileri 3. gibi. 4. olursa farklı bir menü butonu kullanılmalı. 4. bir uzantı olmamalı.
- E-ticaret SEO çalıştığınız sitenizdeki ürünler kategorilere ayrılmışlar mı? Her ürün belli kategorilerde olmalı.
- Web sitenizin site haritalarını arama konsollarına sundunuzmu? Google Search console ve diğer Türkçe adıyla Google Arama Konsolu harika bir araç. Diğer Bing webmaster’s tool ve Yandex Metrika kurulumları yapılmalı.
- Sektör ve sitenize uygun anahtar kelime araştırması yaptınız mı? Anahtar kelime araştırmaları için çeşitli araçlar mevcuttur. Bunlar arasında Semrush, Keyword Tool io vb leri sayılabilir. Anahtar kelime araştırmasında, hacmi yüksek ve rekabet düzeyi düşük kelimeler kullanılabilirler.
- Kuvvetli bir geribağlantı (backlink) çalışması yapıyor musunuz? Backlink (Geribağlantı) çalışması için ilk önce web sitenizi firma sitelerine kaydetmelisiniz. Bu tabi yeni siteler için geçerli. Aslında backlink (geri bağlantı) çalışması için, gerçekten iyi sonuçlar almak çok yüksek bütçeler gerekebilir. Onun için ya bu yüksek bütçeyi kabullenip bir SEO Uzmanından yardım almalı, yada dikkatsizce yapılan rastgele geri bağlantı çalışmalarından kaçınmalısınız. Çünkü bu rastgele çalışmalar web sitenizi arama motorları ve özellikle Google’ı kızdırabilir.
- E-ticaret siteniz için Sosyal medya ile pazarlama yöntemlerini kullanıyor musunuz? Bu çok önemli bir adım. Hoothsuite aracı harika bir sosyal medya aracı. Bunun yanında facebook Pixel ve Facebook Meta Business Manager kullanımı ile web sitenize doğru müşterileri çekmenize Facebook ve İnstagram üzerinden fırsat verecektir.
- Web sitenizde yükselmek istediğiniz sayfalar için DA ve PA değerlerinizi kontrol ettiniz mi? Yada bu ve benzeri şeyler için profesyonel seo desteği almak ihtiyacı duyuyormusunuz?
- Video SEO faktörlerini kullanıyor musunuz? Web siteniz için harika grafik tasarımlar sunan videolar üretin ve bunları Youtube vb SEO ayarları yapılmış şekilde yükleyip altına web sitenizin linkini bırakın. Araç olarak Adobe araçlarını kullanmanızı önerebilirim. Apple imovie ve Windows media maker bile kullanılabilir.
- Kimler ile hangi kelimelerde yarıştığınızı biliyor musunuz? Rakip ve SWOT analizlerinizi yapmalısınız. Rakip analizi için Ahrefs harika olanaklar sunmaktadır. Ahrefs rakip analizi dosyasına ve anlatımına şu linklerden ulaşınız.
https://ahrefs.com/blog/competitive-analysis/
- Rakiplerinizin nerelerden geri bağlantı aldıklarını biliyor musunuz? Bunu yine Ahrefs aracı ile kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Belki bu yazımız ile beraber SEO Nedir? SEO Nasıl Yapılır? isimli makalemizi okumak isteyebilirsiniz. Bu makalemizde süreç bazlı kendi web sitem Mimoza Bilişim’in SEO sunu uygulamalı olarak yapmaktayım.
E-Ticaret SEO Nasıl Yapılır isimli yazımızı geliştirmek üzere burada tamamlıyoruz.