Temel SEO Analizi

Temel SEO Analizi

Temel SEO Analizi

Merhaba arkadaşlar. SEO kitabı projemi makalelere ayırdığım için parça parça kesilen makalelerimden biri bu. Bu yazımızda en temel SEO analizini yapacağız. Sonrasında ise SEO hatalarına çözüm yollarını düşüneceğiz.

Temel SEO analizi‘ni 2 adet ücretli araç ile yapacağız. Bu araçlar Screaming Frog yazılımı ile (masaüstü uygulaması olarak çalışmaktadır), SEMrush uygulamasıdır. SEMRush web tarayıcısı üzerinden çalışmaktadır. Şimdi web sitem Mimoza Bilişim’i Screaming Frog ve SEMRush ile analiz edip notlarımı alıyorum. Youtube’da Screaming Frog ile SEO analizi nasıl yapılır ile ilgili bir dolu video bulabilirsiniz. Bunun için ayrı bir video çekmeden hemen web sitem Mimoza Bilişim için SEO analiz sonuçlarımı sizin ile paylaşıyorum.

Screaming Frog SEO Analiz SEMRush SEO Analiz
No response hataları var 300 redirectionlar var 400 hatası var 60 karakter üzeri sayfa başlıkları var 30 Karakter altı sayfa başlıkları var 561 pixel üzeri sayfa başlıkları var 200 pixel altı sayfa başlıkları var Eksik meta tanımlarım var Eksik h1’ler var Eksik h2 ler var Okunurluğu zor içeriklerim var Okunurluğu çok zor içeriklerim var 200 kb üstü resimlerim var 3 adet kırık iç bağlantı var 1 adet 4xx hatası var Site haritasında 1 adet hatalı sayfa var 41 sayfada düşün yazı-html oranı mevcut 15 sayfanındüşük kelime oranı var 11 adet dış bağlantı no follow etiketinde 9 adet sayfanın meta tanımı yok 6 adet sayfada h1 eksik https sayfalardan 1 bağlantı http’ye yönleniyor. 1 adet sayfada JS ve CSS toplam boyutu çok yüksek 59 adet sayfa yetim 3 adet URL’de kalıcı yönlendirme mevcut 2 adet alt alan adı hsts desteklemiyor 1 adet sayfada 1’den fazla h1 etiketi var 1 adet sayfa taranamıyor 1 adet sayfanın tek bir gelen iç bağlantısı mevcut.
Şimdi gelin sizin ile bulduğumuz SEO hataları ve olası tüm SEO hataları üzerinde duralım.

SEO Hataları Nelerdir? Çözüm Yolları Nelerdir?

(Burada daha çok liste olarak vereceğimiz hata bilgilerini bulma ve düzeltme yöntemleri için Youtube vb. video kaynaklarından yararlanabilirsiniz.)

Yanıt Kodları (Response Codes)

URL response kodları, bir web sunucusunun istemciye (genellikle bir web tarayıcısı) gönderdiği HTTP durum kodlarıdır. Bu kodlar, istemcinin isteğinin başarılı olup olmadığını ve başarısızsa neden başarısız olduğunu belirtir. İşte bazı temel URL response kodları ve Türkçe açıklamaları:
      1. 1xx (Bilgi): İstek alındı ve süreç devam ediyor.
            • 100 Continue (Devam): İstemci, isteğin geri kalanını göndermeye devam edebilir.
          • 101 Switching Protocols (Protokol Değiştirme): Sunucu, istemcinin talep ettiği protokol değişikliğini kabul etti.
      1. 2xx (Başarılı): İstek başarıyla alındı, anlaşıldı ve kabul edildi.
            • 200 OK (Tamam): İstek başarılı, ve istenen bilgi geri döndü.
            • 201 Created (Oluşturuldu): İstek başarılı ve sunucu yeni bir kaynak oluşturdu.
          • 204 No Content (İçerik Yok): İstek başarılı ancak döndürülecek içerik yok.
      1. 3xx (Yönlendirme): İstek daha fazla işlem için başka bir adrese yönlendirilmelidir.
            • 301 Moved Permanently (Kalıcı Olarak Taşındı): İstenen sayfa kalıcı olarak yeni bir adrese taşındı.
            • 302 Found (Bulundu): İstenen sayfa geçici olarak yeni bir adreste bulunuyor.
          • 304 Not Modified (Değiştirilmedi): İstemcinin önbelleğinde bulunan sayfa, sunucudaki mevcut sürümle aynı olduğu için yeniden gönderilmedi.
      1. 4xx (İstemci Hatası): İstekte hata bulunuyor.
            • 400 Bad Request (Geçersiz İstek): İstek hatalı veya yanlış anlaşıldı.
            • 401 Unauthorized (Yetkisiz): İstek için kimlik doğrulama gerekiyor.
            • 403 Forbidden (Yasak): İstemcinin isteği sunucu tarafından reddedildi.
            • 404 Not Found (Bulunamadı): İstenen sayfa veya kaynak bulunamadı.
            • 410 Gone (Gitti): İstenen kaynak daha önce burada bulunuyordu ancak şu an için kalıcı olarak kaldırılmış ve yeni bir adresi yok. Bu durum, sayfanın veya kaynağın artık kullanılmadığı ve erişilemez olduğu anlamına gelir. Bu yanıt, özellikle kaynağın geri dönmesi beklenmediğinde kullanılır ve 404 Not Found’dan daha kesin bir durum ifade eder.
          • 429 Too Many Requests (Çok Fazla İstek): İstemci tarafından yapılan isteklerin sayısı çok fazla.
    1. 5xx (Sunucu Hatası): Sunucu isteği yerine getiremedi.
          • 500 Internal Server Error (Dahili Sunucu Hatası): Sunucu tarafında beklenmeyen bir hata oluştu.
          • 502 Bad Gateway (Geçersiz Ağ Geçidi): Sunucu, isteği yerine getirmek için başka bir sunucudan yanlış bir yanıt aldı.
        • 503 Service Unavailable (Hizmet Kullanılamıyor)

SEO Dostu URL Hataları ve Çözümleri

Her şeyden önce SEO dostu URL (uzantılar) kısa olmalı ve bazı hatalardan arınmış olmalıdır. Bir SEO dostu URL uzantısı sayfa, yazı içeriği ne ise aynısı, mümkün olan en kısa şekli ile olmalıdır. Örneğin SEO Nedir sayfası uzantısı www.siteismi.com/seo-nedir/ şeklinde olmalıdır. Şimdi SEO dostu URL olmaması gerekenler nelermiş listeleyelim.
      • URL’de Türkçe karakter kullanmamalısınız.
      • URL’de kelime aralarında alt çizgi değil, orta çizgi kullanılmalı
      • URL’de büyük karakter kullanılmamalı
      • URL’de birbirini takip eden slaj (/) işerti kullanılmamalı
      • URL’de boşluk kullanılmamalı
    • URL’ler en fazla 115 karakteri geçmemeli

Web Sitesi Sayfa Başlığı (Page Title) Ayarlamaları

Sayfa başlığı (Page Title) SEO teknik dilinde, sitenin ön yüzünde bulunan başlıktan farklıdır. Bu başlık sitenin kod bölümünde bulunur. Google sitemizin ne ile ilgili olduğunu ilk önce buradan çıkarır diyede diyebiliriz belki.
SEO Nedir?
SEO nedir? konusu page title resmi
Yukarıdaki resimde <title> …….</title> etiketleri arasında ki bölüm Sayfa başlığıdır. Sayfa başlığını h1 yani başlık etiketi ile karıştırmamalıyız. Yada h2 ve h3 ile. h1, h2, h3 ve h6 ya kadar sayfamızın ön yüzünde bulunan başlıklardır. Sayfa başlığını (page title) içerik yönetim sistemlerinde (WordPress vb) SEO eklentisi ile düzenleyebiliriz. Bir yönetim paneli olmayan veya hazır içerik yönetim sistemi olmayan sitelerde ise kod bölünden düzenleme yapılır. Kod bölümlerine dosya yöneticisinden erişilir. Aşağıda WordPress ile hazırlanmış sitemizin Yoast SEO eklentisi ile oluşturulmuş sayfa başlığı (Page title’ı) vd. META değerleri mevcuttur.
SEO Nedir?
SEO Nedir?
Bir sayfa başlığı (page title) 55 karakterden fazla, 30 karakterden ise az olmamalıdır. Çünkü aksi takdirde mobil cihazlarda arama motoru aranma sonuçlarında çıkmayağı için dikkate alınmamakta, okunmamaktadır.
Screaming frog SEO yazılımı üzerinden inceleyebileceğiniz üzere:
      • Sayfa başlıkları her sayfa için olmalı
      • Diğer sayfalardan bağımsız ve farklı bir sayfa başlığı kullanılmalı
      • Burada 60 karakter baz alsada artık mobil cihazlar söz konusu olduğundan 55 karakteri geçmemeli
      • Genişliği 561 pixelden çok, 200 pixelden az olmamalı
    • Sitenin h1 yani öz yüz h1 başlık etiketinde kullanılan başlıktan farklı olmalı
SEO

Meta Tanım (Meta Description) ve Doğru Kullanımı

SEO
Temel SEO Analizi
Meta tanım, web sayfasının arama motoru sonuç sayfasında görünen kısa bir açıklama metnidir. Arama motoru sonuçları sayfasında (SERP) bir web sayfasının başlığından hemen sonra görüntülenir ve web sayfasının içeriği hakkında kısa bir özet sağlar. Meta tanımları, arama motorlarının web sayfalarını doğru şekilde indekslemelerine yardımcı olur ve potansiyel ziyaretçilerin ilgisini çekmek için tasarlanmıştır. Meta tanımları, web sayfalarının içeriği, hedef anahtar kelimeler ve özgün bir açıklama içermelidir. Meta tanım etiketi şu şekilde gösterilir:
<meta name="description" content="Web sayfasının açıklama metni buraya yazılır">

Meta tanımının uzunluğu, arama motoru tarafından görüntülenen karakter sayısı ile sınırlıdır ve genellikle 150-160 karakter arasındadır. Mobilde en fazla 130 karakter görünmektedir. O nedenle 130 karakter etrafında yazılmalıdır. İyi bir meta tanımı, web sayfasının içeriğini özetlerken, anahtar kelimeleri de içerir ve ziyaretçileri tıklama ve web sayfasını ziyaret etme konusunda teşvik eder. Meta tanımın SEO’ya etkisi olmadığı fakat tıklanma oranını artırdığı bilinmektedir. Yani dolaylı olarak SEO’ya olumlu etki eder. Temel SEO analizi

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

📞 Telefon 💬 WhatsApp 📩 Messenger
Scroll to Top